Sohbet Forum - Türkçe Forumlar ve Eğlence Forum Siteleri

SB Yönetim İletişim Sohbet Radyo Anasayfa

Geri git   Sohbet Forum - Türkçe Forumlar ve Eğlence Forum Siteleri > >

Rastgele Günün Sözü:
Sohbet SB Mobil Uygulama



Kullanıcı Etiket Listesi


 
 
Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 29.11.16   #1
Kullanıcı Profili
Emre
 Emre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kalp Haklı Olmak Öğrenilebilir

Haklı Olmak Öğrenilebilir


Haklı Olmak Öğrenilebilir!

Ne zaman ağzımı açsam suçlu ben oluyorum. Demişti bir seansım.

Haklıydı…

Eğer kendimizi doğru bir şekilde ifade edemiyorsak, sosyal ilişkilerimizdeki haklılığımızın çok da bir önemi kalmıyor. Ben de diyenler hemen ümitsizliğe kapılmasın! Neyse ki; “kendini doğru ifade etmek” öğrenilebilir bir yetenek!

Öncelikle ne hatalar yapıyoruz onlara bir bakalım. Yanlışları fark etmek ve temizlemek, sonrasında doğru davranmayı getirecektir. Birinci ve en önemli aşama:

Karşımızdaki kişiyi ne kadar dinliyoruz?

Dinlediğimizi ne kadar duyuyoruz? Ve

Duyduğumuzu ne kadar anlıyoruz?

Yukarıdaki sorulara hiç düşünmeden: “dinliyorum, duyuyorum ve anlıyorum” diyenlerin bir daha düşünmesini istiyorum.

Karşımızdakini nasıl dinliyoruz? Mesela gerekli fiziksel koşulları (gürültü, dikkat dağıtıcı hareketlilik, vb.) sağlayabiliyor musunuz? Yoksa siz de bir yandan bilgisayarla ilgilenirken, bir yandan da dinlemeye çalışanlardan mısınız?

Eğer öyleyse; yani karşınızdaki kişiye dinlenildiğini hissettiremediyseniz; daha bu maddeden sınıfta kaldınız demektir. Karşınızdaki “beni dinlemiyorsun” deyip galibiyeti çoktan garantilemiştir. Diyelim ki hem kişisel hem de çevresel koşulları sağladınız.

Göz teması kuruyorsunuz, bedeniniz hafif öne doğru uygun dinleme pozisyonunu almış, etrafınızda sizi rahatsız edecek hiçbir çevresel uyarıcı yok. Peki bunlar yeterli mi dersiniz? Asıl mücadele bundan sonra başlıyor.

Size söylenen her şeyi, her detayı kendi iç seslerinizin etkisinde kalmadan dinleyebilmek, içinizden ona cevaplar verirken onu duyabilmek işin en zor kısmı. Bunu kaçınız yapabiliyor?

Kaçınız herhangi bir konuşmada kendini içten içe karşıdaki kişiye laf yetiştirirken buluyorsunuz? Karşınızdakini gerçekten duymanın yolu, onu anlamaya çalışmaktan geçer. Sizce o ne hissediyor?

Size anlatmaya çalıştığı duygusu ne? Kendinize dönmeniz konuyu/durumu bir yere vardırmaz, aksine işlerin sarpa sarmasına neden olabilir.

Karşınızdaki kişiyi konuştuğundaki etkin bir sessiz dinleyiş, anladığınızı gösteren ufak bedensel ve sözel mesajlar, kendini daha çok anlatması için soracağınız açık uçlu sorular….

Bunların hepsi sıranın size geldiği zaman kendinizi daha iyi ifade etmeniz için size anahtar ipuçları sağlayacaktır.

Bunların hepsini yaptınız ve çok beklediğiniz konuşma sırası size mi geldi? İşte asıl içinize dönmeniz gereken yere geldik. Çok mu öfkelisiniz ya da yaşadığınız şey hayal kırıklığı mı? Bu hissettikleriniz onun söyledikleriyle mi alakalı yoksa sizin içsel dinamiklerinizle mi?

Bunların hepsinin farkındaysanız geriye tek bir şey kalıyor. O da olaya/duruma ilişkin kendinizi içtenlikle ifade etmek. Dürüstçe, hangi durumun size ne hissettirdiğini karşınızdakine söyleyin.

Bırakın karşınızdaki kişi savunmaya geçmek yerine sizde ne his uyandırdığına odaklanabilsin. Sizi daha iyi anlayabilsin, Böylece “iletişim” denen şey daha sağlıklı bir şekle dönüşebilsin.

Bu hem size kendinizi daha iyi hissettirecek hem de karşınızdaki kendini savunmak, saldırmak zorunda hissetmeyecek.



Unutmayın düşünceler tartışılabilir, duygular değil…



PSİKOLOG NİHAL UYAR

kaynak:AlgiPsikodrama.com | Psikodrama Kişisel Gelişim Evlilik Danışma Merkezi



İşlemler


Emre isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
 


Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz


Şu Anki Saat: 10:59

SohbetForum.ORG, en iyi Google Chrome ile dolaşılır.



SohbetForum.ORG Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
bir SohbetBurada markasidir. Sohbet Designed by core
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.37 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
Kuruluş: SohbetForum.ORG © 2010-2030
mobil sohbet sohbet mobil sohbet sohbet

İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan SohbetForum.ORG Forum, Haber ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. SohbetForum.ORG sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde SohbetForum.ORG yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.