Sohbet Forum - Türkçe Forumlar ve Eğlence Forum Siteleri

SB Yönetim İletişim Sohbet Radyo Anasayfa

Geri git   Sohbet Forum - Türkçe Forumlar ve Eğlence Forum Siteleri > >

Rastgele Günün Sözü:
Sohbet SB Mobil Uygulama



Kullanıcı Etiket Listesi


 
 
Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 07.10.16   #1
Kullanıcı Profili
Ahmet
 Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart En Az 130 IQ’ya Sahip Olanların İlk Okuyuşta Anlayabileceği 10 Bilimsel Şaka

En Az 130 IQ’ya Sahip Olanların İlk Okuyuşta Anlayabileceği 10 Bilimsel Şaka


1. Pavlov çalışmalarından arta kalan zamanda bir barda oturmuş, içtiği birasının tadını çıkarmaktadır.Tam o sırada telefon gürültüyle çalar ve telefon zilini duyunca birden endişeyle yerinden kalkar, bağırır: "Lanet olsun! Köpekleri beslemeyi unuttum!"

Açıklaması: Pavlov, koşullanma deneyi ile bilinir. Bu deneyde köpeklerin zil sesi ile yemek arasında ilişki kurabildiğini göstermiştir. Burada ise kendisinin de benzer bir zil ile yaptığı işi ilişkilendirmesi ve deneyine koşullanması ile dalga geçilmektedir.

2. Einstein, Newton ve Pascal birlikte saklambaç oynamaktadır.

Ebe olma sırası Einstein'dadır, ve gözlerini kapatır. 10'a kadar saydıktan sonra Pascal koşarak kaçar ve saklanır. Newton ise oldukça sakin bir şekilde, Einstein'ın saydığı yerin önüne, yere her kenarı 1 metre olan bir kare çizer ve ortasına geçerek beklemeye başlar. Einstein 10'a ulaştığında gözlerini açar ve hemen "Newton, seni buldum! Ebe sensin!" diye bağırır. Newton gülümser ve sakince şöyle söyler: "Beni değil metrekareye düşen Newton'u buldun. Yani senin bulduğun Pascal'dı."

Açıklaması: Newton kuvvet birimi, Pascal da basınç birimidir. Basıncın tanımı ise; belli bir alana düşen kuvvet miktarıdır. Birimler açısından bakıldığında, 1 N/m2, yani metrekareye düşen 1 Newton değerindeki kuvvet, 1 Pascal değerindeki basınca eşittir.

Yani Einstein, metrekaredeki Newton'u bularak aslında Pascal'ı bulmuş sayılmıştır.😀


3. Üç mantıkçı birlikte bir bara girerler. Karşılarındaki barmen onlara "Hepiniz içki mi istiyorsunuz?" diye sorar.İlk mantıkçı "Bilmiyorum." der.

İkinci mantıkçı da "Bilmiyorum." der.

Üçüncü mantıkçı ise "Evet!" der.

Barmen üçüne de içki doldurur.

Açıklaması: Mantıkta tek bir soru ve ona verilen cevaplar bir bütün olarak ele alınır. Sorunun doğruluğu; içerisindeki bölümlerin her birinin doğruluk değeriyle belirlenir. Burada da son cevap veren mantıkçının evet cevabını vermesi, sorunun bütünü için geçerli sayılacaktır.


4. Bir matematikçi ile mühendis, bir deneyde yer alırlar.Deneye göre büyük bir odanın en uzak kenarına geçmeleri istenir, öteki taraftaki kenarda yer alan yatakta da güzel bir kadın vardır. Deneyi yapan kişi, deney gereği ikisinin de her 30 saniyede bir, yatakla kendileri arasındaki mesafenin yarısını gitmelerine izin verileceğini ve kadına ulaşmaları gerektiğini söyler. Matematikçi kızarak "Bu imkansız!" der. Mühendis memnuniyetle deneyi kabul eder. Matematikçi ona deliymiş gibi bakarak kadına ulaşmanın imkansız olduğunu söyler ve "Bu deneyi yapman çok saçma!" der. Mühendis gayet sakin bir şekilde yanıtlar: "Ne olmuş yani? Kısa sürede, her türlü pratik amaca ulaşabilecek kadar yaklaşabilirim!"

Açıklaması: Bir mesafenin sürekli yarısını katederseniz hiçbir zaman teorik olarak varmanız gereken yere varamazsınız. Sadece oraya çok çok fazla yaklaşmış olursunuz. Matematikçiler ya da temel bilimciler bu teorinin bilincindedirler ve bunu katı bir kural olarak kabul ederler. Mühendisler ise sorunun çözümü için kuralları esnetebilirler.

5. Helyum bir bara girer ve bira ister.
Barmen şöyle der: "Üzgünüm, burada soylulara servis yapmıyoruz." Ama bu durum karşısında Helyum hiçbir şekilde tepki vermez.

Açıklaması: Helyum periyodik tabloda soygazlar diye anılan 8A grubunda yer almaktadır. Bara girdiğinde, soylulara servis yapmayan barmen ona soygaz olduğu için şaka yapmaktadır. Soygazlar da hiçbir şekilde başka bir elementle tepkimeye girmezler. Bu yüzden Helyum barmenin şakasına karşı tepkisiz kalır.


6. Romalı bir asker bara girer ve bir "martinus" ister. Barmen şaşkınlıkla sorar: "Martini mi demek istediniz?"Romalı ters ters bakarak cevaplar: "Duble isteyecek olsaydım, bunu söylerdim."

Açıklaması: Latincede "-us", "-on" ve "-um" gibi son ekler tekil, "-i" ve "-a" son eki çoğul anlam kazandırmaktadır. Burada da "martini" çoğul anlam taşıdığı için Romalı "martinus" istemiştir.

7. Bir başka Romalı da bir diğer bara girer ve 2 parmağını havaya kaldırarak "Bize 5 bira!" der.
Açıklaması: Roma rakamlarında V işareti, 5 sayısıdır. V işaretini parmaklarınızla yapabilmek için zafer (victory) işareti anl***** da gelecek şekilde 2 parmağınızı kaldırmanız gerekir.

8. Bir mantıkçının eşi doğum yapmaktadır. Doktor, bebek doğduğu anda bebeği babasına verir.Daha sonra eşi bebeğin cinsiyetini "Ee, erkek mi kız mı?" diye sorar.

Mantıkçı "Evet." olarak yanıtlar.

Açıklaması: "Erkek mi yoksa kız mı?" sorusu, mantık açısından bir "veya" sorusudur: "Çocuk kız mı veya çocuk erkek mi?" diye sormaktır. Çünkü cevap ya kızdır, ya da erkektir. Mantıkta, "veya" sorularında cevaplardan birinin "1" olması, sonuç cevabının "1" olması için yeterlidir. Mantıkçı "evet", yani "1" yanıtını verir. Çünkü eşinin sorusunun cevabı, ikisinden birisidir (ya kız ya erkek). Dolayısıyla sorunun mantık açısından cevabı da 1'dir.


9. Jean-Paul Sartre bir Fransız kahve dükkanında oturmaktadır ve meşhur "Varoluş ve Hiçlik" adlı kitabının taslağını hazırlamaktadır.Garsona "Bir bardak kahve istiyorum, krema olmasın." der. Garson da şu şekilde yanıtlar: "Üzgünüm efendim, bizde krema bulunmuyor. Sütsüz olmasına ne dersiniz?"

Açıklaması: Garson, Sartre'ın var olmak ve hiçlik ile ilgili tartışmalarına gönderme yaparak aslında Sarte'ın aklındaki krema fikrinin kremanın varlığına dair bir işaret olduğunu dile getiriyor ve "Bizde hiç krema bulunmuyor dolayısıyla bu isteğinizi yerine getiremeyiz. Olmayan bir şeyi katmama gibi bir seçeneğimiz yok, dilerseniz sütsüz halde kahvenizi getirebiliriz." demek istiyor.

10. Werner Heisenberg (fizikçi), Kurt Gödel (filozof) ve Noam Chomsky (dil bilimci) birlikte bir bara girerler.Heisenberg, diğerlerine dönerek "Şu anda içinde bulunduğumuz durum açık bir şekilde bir şaka; ancak bunun komik olup olmadığına nasıl karar verebiliriz?" diye sorar.

Gödel yanıtlar: "Bilemeyiz, çünkü şakanın içerisindeyiz."

Chomsky şöyle der: "Elbette ki komik. Tek sorun senin yanlış anlatıyor olman."

Açıklaması: Bunu şu şekilde düşünebiliriz: İlk olarak, Heisenberg'in söylediği gibi, hikayenin üç kişinin bara girmesiyle başladığı için bir şaka amacıyla kurgulandığı açıktır. Ancak Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi dahilinde komik olup olmadığını tam olarak bilmemiz mümkün değildir.

Gödel'in verdiği cevap, felsefi düşüncesi dahilinde, içerisinde bulunduğumuz sistemi tam olarak algılayamacağımızı düşünmesine göndermedir.

Chomsky de, konuya dil bilim açısından yaklaşmaktadır. Şaka ise tabii ki komik olmalıdır.



İşlemler


Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
 

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz


Şu Anki Saat: 00:45

SohbetForum.ORG, en iyi Google Chrome ile dolaşılır.



SohbetForum.ORG Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
bir SohbetBurada markasidir. Sohbet Designed by core
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.37 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
Kuruluş: SohbetForum.ORG © 2010-2030
mobil sohbet sohbet mobil sohbet sohbet

İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan SohbetForum.ORG Forum, Haber ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. SohbetForum.ORG sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde SohbetForum.ORG yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.