PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Engelin Tanımı ve Engel Türleri


Gulbade
20.12.15, 16:14
http://i.hizliresim.com/0NPd48.jpg (http://hizliresim.com/0NPd48)



Engelin Tanımı ve Engel Türleri

Çocuk gelişimi uzun bir süreci kapsamaktadır. Bu sürecin çeşitli aşamalarında olu*şan sorunlar ve yetersizlikler sonucu, çocuklar “engelli” olabilirler. Engelli olma, bedenin doğuştan veya sonradan ortaya çıkan nedenlerle normal işlevlerini kıs*men ya da tamamen yerine getirememesi halidir. Engelli çocuk tanımı geniş bir yelpazeyi içermekle birlikte, biz toplumda sık görülenlere değinip kısaca açıkla*maya çalışacağız.

Öğrenme Güçlüğü: En sık kabul edilen tanımı; yazılı veya sözlü olarak dilin kullanımı ve anlaşılması gibi temel işlevleri içeren bozukluk şeklindedir. Bu da; dinleme, düşünme, konuşma, okuma, yazma ve matematiksel hesaplardaki yeter*sizlikle kendim gösterir.

İşitme Engeli: Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan nedenlerle işitme duyar*lılığında meydana gelen azalma veya kaybolmadır.

Görme Engeli: Gelişme geriliği veya gelişme bozukluğu olan çocuklarda sık*lıkla görülür. Görme kusurlarını; kırma bozuklukları, şaşılık, katarakt ve glokom olarak sıralayabiliriz.

Mental Retardasyon (Zeka geriliği): Bunun üç öğesi vardır:
1. Entelektüel fonksiyon ortalamanın altındadır.
2. Eksiklik bir hastalık veya hasar sonucu oluş*muştur.
3. Bireyin çevreye uyum yeteneği zayıflamıştır.

Down Sendromu: Belki de en eskiden beri bilinenidir. Mental retardasyon ile ilişkisi olan gelişimsel yetersizlik en sıklıkla genetik kaynaklıdır. Genetik nedeniy*le oluşanlar, çeşitli seviyelerdeki mental retardasyonun yaklaşık üçte birinden so*rumludur. Dünyada görülme sıklığı 700 doğumda 1’dir, %95 vakanın sebebi ‘tri*somy 21’ denilen genetik bozukluktur.

Serebral Palsy: Hareket ve duruş anormallikleri ile sonuçlanan, ilerleyici ol*mayan bir hastalıktır. Beynin erken gelişme döneminde (3-5 yaş), merkezi sinir sis*teminin hasan sonucu ortaya çıkar. Zekâ geriliği; nöbetler, davranış ve duygusal problemler ile beraber seyreder. 1000 canlı doğumun 2’sinde görülür. Bunlar yük*sek riskli yenidoğanlardır.

Travmatik Beyin Hasarı: Çocukta en sık görülen, sonradan ortaya çıkan bir bozukluktur. Çocuklarda kafa travması problemine sık rastlanır. Beyin dokusunun fiziksel hasan veya azalmış fonksiyonu ile karakterizedir. Görülme sıklığı 100.000′ de 200’dür.

Otizm: Beyne dayalı gelişme bozukluğu olduğuna inanılmaktadır ve birçok se*bebe dayanır. Sosyal ilişkilerde, iletişimde ve uyumdaki anormallik ile teşhis edi*lebilir. Otizmle birlikte zekâ geriliği, psikiyatrik davranış bozuklukları, nöbetler ve dikkat bozukluğu görülebilir.

Kaynak: Engelin Tanımı ve Engel Türleri - AÖF (http://notoku.com/engelin-tanimi-ve-engel-turleri/#ixzz3urWf689M)