PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Saç Sağlığı, Saç Dökülmesi, Saç Bakımı Hakkında Herşey


IkRa
18.09.16, 12:49
Saç SağLığı

Her insanda ortalama 90 bin ile 140 bin adet saç teli vardır ve her ay 1 cm kadar uzar. Saç dökülmesini kişi genellikle saçını tararken veya yıkarken fark eder. Günde yaklaşık 100 telden fazla dökülme oluyorsa eğer saçta dökülme problemi var demektir. Önce destek ürünleri kullanılabilir fakat 2 aydan fazla sürerse, bazı kan testlerinin yapılması gerekir. Saçın yapısındaki tabakalardan en dıştakine ‘kutikula’ adı verilir. Bu tabaka balık pulu gibi pulcuklardan oluşur ve iç tabakaları korur. Bunun altındaki ‘kortex’ tabakası ise saça esneklik ile dayanıklılık verir ve renk veren hücreleri barındırır. Kullanacağımız doğru ürünlerle bu iki tabakayı destekleyebiliriz.
Saç dökülmesi; mevsimsel, hormonal, besinsel (az protein tüketimi, demir, çinko ve biotin eksikliğine bağlı), ilaç kullanımı, fizyolojik stres (kansızlık, sistemik hastalık, cerrahi girişim), psikolojik stres, genetik (erkek tipi) ve bazı cilt hastalıkları (liken, lupus) gibi nedenlere bağlı olabilir.

Vücut için gereken vitamin ve minerallerin alındığı sağlıklı bir beslenme programı genel sağlığımız kadar saç, cilt ve tırnaklarımızın sağlığı içinde önem taşımaktadır. Vitamin eksikliklerinin çoğunda görülen ilk belirtiler saçların zayıflaması, dökülmenin artması, uçların kırılması, cildin soluk görünmesi, tırnakların kırılgan olmasıdır. Saçlarınıza dilediğiniz kadar bakım yapın, doğal maskeler uygulayın ya da pahalı ürünler kullanın, eğer doğru beslenmiyorsanız bir süre sonra mutlaka sağlığını kaybedecektir ve solgun görünecektir. Bunun için A, E, C vitaminleri, çinko ve bakır mineralleri başta olmak üzere tükettiğiniz gıdaların vitamin ve mineral bakımından zengin olmasına dikkat etmeli, aşırı yağlı, tuzlu gıdalardan uzak durmalısınız. Aynı şekilde her gün yeterli miktarda (ortalama 8 büyük su bardağı) su içmelisiniz.


Saç Bakımı

Alt başlıklar.
Saç şampuanı seçimi.
Saç kesimi.
Saç yıkanması
Saç boyanması.
Saç Yağlılığı.
Kepekli saç.


SAÇ ŞAMPUANI SEÇİMİ.


https://40.media.tumblr.com/b2dcdf01245262555e5600e6b87d09e0/tumblr_mqegbnRVL81sq69emo1_500.png


Saçlarımızın geleceği, parlaklığı, yumuşaklığı ve canlılığı için dikkat etmemiz gereken en önemli konu şampuan seçimidir. Konuyla ilgili hepimizin yaptığı büyük bir yanlışa parmak basmak istiyoruz. Genelde evlere büyük boy bir şampuan alınır ve evde bulunan herkes bu şampuanı kullanır. Bu çok büyük bir yanlıştır. Çünkü herkesin saç kalitesi ve özelliği farklıdır. Ev ahalisi içinde yani ince telli, kalın telli, yağlı, kuru, boyalı, kepekli, permanatlı, dipleri yağlı, uçları kuru tabii belki de bebek saçları vardır. Bundan dolayı saçımızın özelliğine göre şampuan seçmeliyiz ve kullanmalıyız. Yanlış şampuan kullandığımızda saçlarımız yağlıysa daha yağlı kuruysa daha kuru olur.

Ayrıca kesinlikle şampuan ve krem bir arada olanları değil ayrı ayrı olanları tercih etmeliyiz. Yani şampuanı ayrı kremi ayrı bakım kremini ayrı kullanmalıyız. Böyle kullandığımızda daha iyi sonuç alabiliriz.
Şampuan seçimlerinde kozmetik olanlarını değil dermatolojik olanlarını tercih etmeliyiz.

– Yağlı saçları yıkarken dikkat etmemiz gereken nokta ise şudur; Saçımıza hiç su deydirmeden önce elimize bolca şampuan döküp biraz sulandırıp saçımıza ondan sonra sürelim ve köpürtelim. Akabinde bol suyla yıkayalım. Bu yıkama şekli saçlarınızın daha geç yağlanmasını sağlar.Yağlı saçlar için şampuanlar, saç derisindeki sebum oranı fazla olan kişiler için uygun. Her gün ya da gün aşırı kullanılması halinde saçtaki yağ oranını dengeliyor. Saçtaki sebum dengesini sağlayan bu şampuanlar aynı zamanda statik elektriği de azaltıyor. Doğru seçim; limonlu, sade, sabunsuz şampuan
– Normal saçlar için şampuanlar, saçlı derinin nem ve yağ oranını dengede tutar. Sebum üretimi fazla olmayan saç tipleri için uygundur. Saçlarınızı yıkadıktan sonra 24 saat içinde yağlanma olmuyorsa normal saç tipine uygun şampuan kullanılmalı.
– Kuru, yıpranmış, boyalı saçlar için şampuanlar, kalıcı saç boyaları, renk açıcılar, perma solüsyonları, kimyasallar, aşırı fön gibi işlemlerle fiziksel olarak zarar görmüş saçlar için uygundur. Yenileme ve bakım özelliği açısından geliştirilmiş formülleriyle saçın kaybettiği nem dengesini yeniden sağlıyor.Doğru seçim; hindistan cevizli, bademli, lanolinli şampuan.
– Zayıf ve yıpranmış saçlar için şampuanlar, çeşitli nedenlerle sağlığını koruyamayan ya da kaybetmiş yoğun bakım isteyen saç tipleri için uygundur. Kremli formülleri sayesinde saçların kolay açılmasını sağlarken onarıcı ve canlandırıcı özellikleri ile saça yoğun besleyici bakım sağlıyor. Doğru seçim; biralı ya da yumurta özlü şampuan.
– Kepek şampuanları, kepeğe karşı etkinliği kanıtlanmış aktif maddeler içeriyor. Her gün düzenli olarak kullanıldığında gözle görülür kepek oluşumunu engelliyor. Doğru seçim; kepeğe karşı etkili şampuan (çinko piriton içeren).


Saç Kesimi

Yuvarlak yüzler nasıl saç kestirmeli?
Yuvarlak yüzlere sahip olanların ihtiyacı olan şey yüzlerini ovalleştirecek kesimledir. Bunun için başın üstünde hacimlenen saçlar idealdir. Asimetrik saç kesimi, yüzü oval göstermek konusunda yardımcı olacaktır. Omuz hizasında tuttuğunuz saçlarınızı çene hattından aşağıya doğru katlarla kestirerek yüzünüz için ideal bir saç elde edebilirsiniz.

Oval yüzler nasıl saç kestirmeli?
Oval yüze sahip olanlar en şanslı olanlardır. Bu tip yüze sahip olanlar her türlü saçlarını rahatlıkla kullanabilirler. Fakat en ideali: Omuz boyunda uzunluk, saçı ortadan ayırarak yumuşak dalgalar oluşturmak ve bunların büyük dalgalar olmasını sağlamaktır.

Kare yüzler nasıl saç kestirmeli?
Kare yüzünüz varsa ve saçlarınızı uzun kullanmayı seviyorsanız mümkün olduğunca uzatın. Saçlarınızın hafif dalgalı olmasına özen gösterin. Bu yüzünüzü daha ince gösterecektir. Çeneden aşağıya doğru uzayan saçlar yüzünüzün uzun görünmesini sağlar. Saçlarınızı omzunuza kadar düzleştirip daha sonra dalgalı yapabilirsiniz.

Kalp yüzler nasıl saç kestirmeli?
Yüzünüzün alt kısmı dar üst kısmı genişse, yani elm**** kemikleriniz daha çıkı ve çenenin daha sivri ise sizin için ideal saç şekli, çene hattına kadar saçlarını düz indirip çene boyunda hacimlenmesini sağlamaktır. Alnın bir kısmını saç modeliyle kapatarak üstteki orantısızlığı yok etmiş olursunuz.

Elmas oval yüzler nasıl saç kestirmeli?
Elma ve oval bir yüze sahipseniz o halde saçlarınızın katlarını azaltmalısınız. Yuvarlak ve katlı kesimlerden kaçınmalısınız. Saçları mümkün olduğunca uzun tutup, kulak hizasının altında biraz kat verip, dalgalarla hareketlendirerek kullanmak işinize yarayacaktır.


Saç Yıkanması

Saç yıkamanın saç dökülmesinde en büyük etken olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü saçların günün kirli havasını toplayıp saç köklerine kadar işlediğini hemen hemen herkes biliyordur. Saçlar yıkandıkça yenilenir uzar ve canlanır. Bu canlanma ve yenilenmede saç yıkama yöntemine bağlıdır. Saçlarınızı doğru yıkayarak daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.
Çok Sıcak Sudan Uzak Durun
Ilık su ile saçlarınızı güzelce ıslatın. Saçınızı çok sıcak su ile yıkamayın ve durulamayın; cilt için olduğu gibi saç ve saçlı deri için de çok sıcak su kurutucu etki yapar.
Avuç içinizin tam orta çukurunu dolduran miktar doğru miktardır.
Avuç içine az miktarda şampuan koyun ve avuçlarınızı birbirine sürterek iyice dağıtın. Çok miktarda şampuan kullanmak faydadan çok zarar verir bunu asla unutmayın. Şampuanı dağıtmak için avuç içlerinizi başınızın değişik bölgelerine nazikçe dokundurun. Şimdi şampuanlama ve masaj işlemine başlayın. Kaşlar üzerindeki ön saç çizgisinden başlayıp küçük dairesel hareketler ile tepe noktasına doğru ilerleyin.

Acele Etmeyin!
Aynı hareketler ile yan saç çizgisinden başın geri ortasına doğru ilerleyin. Son olarak ense bölgesini de halledin. Saçlı deriniz ile parmaklarınızın yumuşak uç kısımları temas etsin tırnaklarınızla kafa derinize temas etmeyin. Şampuanlandıkça kendinizi saçlı derinizi hareket ettirmeye yoğunlaşın. Eğer saçlarınız uzun ise şampuanı dağıtmak ve saçlarınızın uzunlamasına temizlenmesini sağlamak için elleriniz ile arasıra saçlarınızı sıvalayın. Bir şampuanlama en az iki dakika sürmeli; uzun saçlar için üç dakika olabilir.

Durulamanın Önemi.
Yıkayın yıkayın ve yine yıkayın. Bu adım özellikle sentetik kimyasalları yüklü miktarlarda içeren şampuanlardan kaynaklanan bütün kalıntıları uzaklaştırmak için hayati bir önem taşır.
Yıkandıkça saçınıza nazikçe masaj uygulayın eğer uzun veya kalın saçlarınız varsa çekerek saçlı derinizden uzaklaştırın ve sonra duşun altında durup suyun saçlarınızın ararsından akışına izin verin.
Ve Son Dokunuş Havludan
Yumuşak kalın ve suyu güzel emen bir havlu seçin. Başınızı aşağı doğru eğerek havluyla güzelce sarın ve suyunu emmesi için öylece bırakın. Sıkma havluyu hareket ettirerek kurutmaya çalışma gibi işlemlerden uzak durun. Bu tarz hareketler ıslak saçınızın kolayca kırılmasına ve uçlarının çatallanmasına neden olur.

https://40.media.tumblr.com/2d9b146861401bfa21819da1d248718b/tumblr_n2jrliwQLy1t9wrupo1_500.png

Saç Boyası

1-Seçiminizi iyi yapın
Daha önce hiç kalıcı boya denemediyseniz önce geçici bir boya seçmeniz iyi olacaktır. Böylece beğenmediğiniz bir sonuç aldığınızda geri dönmeniz kolaylaşır. Teninize uyacak ve doğal saç renginizden iki ya da üç ton koyu olacak bir renk seçin. Beyazlık ya da grilikleri de dikkate alırsanız, birkaç ton koyuluk iyi bir kapatma görevi görecektir.
Aksi takdirde bu bölgelerde ilginç turunculuklarınız olabilir. Doğal boyayla boyanmış bir saça kimyasal boya uygulandığında, kutuda belirtilen süreden daha uzun bir uygulama süresine ihtiyaç vardır. Kimyasal bazlı boyanın kuvvetlenen saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun sürer. Beklenen neticeyi almak bazen birkaç denemeyle mümkün olur.

2- Saçlarınızın durumunu değerlendirin.
Saçınızı boyamadan önce, ne halde olduklarını kontrol edin. Saçınız ne kadar sağlıklı olursa, alacağınız sonuç da o kadar iyi olacaktır. Bu nedenle boyama işlemini gerçekleştirmeden önceki hafta, saçınıza birkaç kez bakım yapın. İçinde, saçları güçlendiren B vitamini, pantenol, E vitamini, avokado veya Hindistan cevizi yağı gibi nemlendirici maddeler bulunduran ürünleri deneyin.
Eğer saçlarınız çok kuru ve yıpranmışsa ve kırıklar varsa, o zaman saçı boyamak pek iyi bir fikir olmayabilir. Saçlarınızı biraz kestirip, bir süre bakım uygulamak ve boyayı sonraya bırakmak daha iyi olacaktır. Saçlarınızı boyadıktan sonra da ayda iki kez bakım yapmaya devam edin.

3- Doğru rengi seçin.
Başarının anahtarı doğru rengi seçmektir. Parlak gün ışığında doğal saç renginize iyice bakın. Daha sonra gözlerinize ve cilt renginize uyan, bunları tamamlayan bir renk seçin. Örneğin; eğer cildiniz sarımsı veya buğday tonlarındaysa o zaman kırmızı, kestane rengi, bakır veya kızıl – kahve tonlarını tercih edebilirsiniz. Cildiniz beyaz veya kırmızıysa, o zaman küllü renkleri ve bej tonlarını deneyin.

4- Bir yöntem belirleyin.
Profesyoneller, yarı kalıcı veya yıkanınca çıkan boyalarla başlamayı öneriyor. Bunlar daha hafif ürünlerdir ve genelde 28 yıkamaya kadar dayanırlar. Kalıcı boya istiyorsanız, damlamayan formülleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca kurumuş olan uçlar için, boya öncesi bakım paketi olanları tercih edebilirsiniz. Boyamaya başlamadan önce, kutu üzerindeki talimatları mutlaka okuyun. Böylece uygulamanız daha kolay olur ve alerji olasılığını da düşürebilirsiniz.

5- Rengi korumak için
Saçınızı boyayıp şekil verdikten sonra, elde ettiğiniz rengi korumak isteyeceksiniz. Saç renginizi uzun süre muhafaza etmek için güneş ve klordan uzak durun, saç kurutma makinesi, fön ve maşa gibi sıcaklığı çok yayan aletleri fazla kullanmaktan kaçının. Bunlar hem rengin atmasına hem de saçın yıpranmasına neden olurlar. Saçınızı parlak ve nemli tutmak için, özellikle boyalı saçlar için üretilmiş şampuan, saç kremi ve bakım ürünlerini uygulayın.

Dikkat edilmesi gerekenler:
• Başlamadan önce mutlaka kullanım kılavuzunu iyice okuyun.
• Boyamaya başlamadan önce bütün gereçlerin tam olduğundan emin olun.
• Eski bir gömlek giyin ve eski bir havlu kullanın.
• Saçınızın etrafındaki cildin lekelenmemesi için biraz vazelin sürün, ancak saça bulaştırmamaya dikkat edin.
• Boya sürerken mutlaka eldiven kullanın.
• Saçları bölerken ve boyayı dağıtırken geniş ağızlı bir tarak kullanın.
• Cilde bulaşan boyayı ıslak mendil, şampuanlı veya cilt temizleyicili pamuk ile silin.
• Rengin tutması için saati ayarlayın.

Yapılmaması gerekenler:
• Saçınız açık kahverengiden daha koyuysa renk açıcı ya da sarartıcı maddeler kullanmayın. Aksi takdirde saçınız turuncu olur.
• Cereyan yapan bir yerde ya da ateş yakınında oturmayın. Bu uygulama sürecini ve sonucu etkileyebilir.
• Bekleme sırasında telefonla konuşmayın, aksi takdirde zamanın nasıl geçtiğini farketmeyebilirsiniz.


Saç YağLıLığı


Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım, saçlardaki yağdan tamamen kurtulmak saça yarardan çok zarar getirir. Çünkü saç derisinde üretilen yağ saç tellerine ulaşarak çevresel faktörlere karşı koruma sağlarken saçı yumuşatır. Hatta uzmanların sık sık “saçlarınızı her gün şampuanlamayın” demesinin nedeni budur. Sık şampuan kullanmak saç derisini kurutur ve dolayısıyla saçları daha kırılgan hale getirir. Tabii fazla yağlanan saçların da pek arzu edilmediği ortada. Yağlı saçlara bakım yaparken dikkat edilmesi gereken nokta aşırı yağ tüketimini engellemek ancak saçları tamamen yağsız bırakmamaktır.

Saçtaki Yağı Azaltmak İçin Öneriler:

Seçtiğiniz şampuan ve saç kremini yağlı saçlar için özel olarak üretilenler arasında seçerek işe başlayabilirsiniz. Ara ara derinlemesine temizleyen saç bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanırken saçın kendisinden çok saç derisine önem verin. Saç derisine iyice yedirdikten hemen sonra durulayabilirsiniz.

Nemlendirici bakım kremi kullanıyorsanız saç diplerine sürmenize gerek yok. Sadece uçları korumak için bir miktar sürüp 2-3 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz.
Eğer saç şekillendirici cihazlar kullanıyorsanız cihazı saçlarınıza değdirmeden önce silikon bazlı şekillendirici serum kullanın. Bu tip ürünler saçınızı ısının olumsuz etkilerine karşı korurken verdiğiniz şeklin daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Saçınız gün içinde çok yağlanıyorsa kuru şampuan kullanabilirsiniz. Kuru şampuanı sadece köklere sıkın ve 1-2 dakika bekledikten sonra geniş dişli bir tarakla tarayın.
Soğuk suyla duş almaya çalışın çünkü sıcak su saç derisini kuruttuğu için vücudunuz buna tepki olarak aniden yağ üretimini arttıracaktır ve saçlarınız daha kısa sürede yağlanacaktır. Soğuk suyla yıkanamıyorsanız en azından ılık suyu deneyin.
Jöle, köpük ve saç spreyi gibi ürünleri saç derisine ve köklere yakın bölgelere sürmekten kaçının. Bu ürünler saçı olduğundan daha yağlı gösterir.
Gün içinde ellerinizi saçlarınızda gezdirmeyin ve olabildiğince az fırça kullanmaya çalışın.

Haftada 1 kez saçlarınızda ve saç derinizde biriken ölü cilt hücrelerini, şekillendirici saç ürünü artıklarını temizlemek için sirkeli su kullanabilirsiniz. Saçlarınızı şampuanlayıp duruladıktan sonra 1 ölçek sirkeyi 5 ölçek suyla karıştırın ve saçlarınızı bu suyla durulayın. Duştan çıkınca fazla suyu havluyla alın ve saçlarınızı doğal kurumaya bırakın. Saçlar kurumaya başlayana kadar sirke kokabilir ancak kuruduktan sonra koku uçacaktır.

KepekLi Saç

Kepek saç köklerindeki ölü derisinin pul pul dökülmesidir. Normal şartlar altında ölü hücrelerin koparak ayrılması sıradan bir durumdur; ancak bu durum aşırı olduğunda kepek sorunu ortaya çıkar. Kepeğe neden olan pek çok faktör vardır.

Kepek genelde sıcak ve soğuğa sık maruz kalındığında görülür. Kepeği önlemek için saç derisine gerekli bakımı yapmak gereklidir çünkü ciltte kızarıklık ve kaşıntıya neden olur.

Kepeği önlemenin yolları:

• Güneş ışığı kepeğe iyi gelmektedir ancak fazlası da zarardır. Sabahın erken saatlerinde güneşte bir süre oturabilirsiniz. Çünkü gün ışığındaki D vitamini saç diplerinize iyi gelecektir.

• Saç şekillendiricilerin aşırı kullanımından kaçının. Boya, sprey ve jöle gibi bu maddeler saçlarınıza ve diplerine zarar verir.

• Sık aralıklarla fön çekme ve düzleştirme de kepek oluşumuna neden olur.

• Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme düzeni tercih edin. Kepeğin önlenmesinde özellikle yeterli miktarda çinko almak çok önemlidir.

Saçlarınzdaki kepeği önleyerek, bakım yapacak ürün önerileri ve fiyatları için Tıklayınız!


• Saç derinizin temizliği kepek oluşumunda çok önemli bir rol oynar. Eğer saçlarınızı düzenli olarak yıkamazsanız zararlı kimyasallar ve toz saç derinize yapışacak ve kepeğe neden olacaktır. Haftada en az 2 kez saçlarınızı bakım yaparak yıkayın.

• Stres kepeğe neden olan diğer bir etmendir. Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

• Aloe veralı ürünler kepeğin azaltılmasında size yardımcı olacaktır. Aloe vera içeren bir jeli saç derinize sürün ve 15-20 dakika bekletip yıkayın. Ardından her zaman kullandığınız şampuanı kullanın.

• Aşırı miktarda zararlı kimyasal içeren şampuanlardan uzak durun. Doğal ürünler her zaman daha yararlı olacaktır.

• Yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun. Su, vücut hücrelerinizdeki toksinlerin atılmasına ve derinin doğal halini korumasına yardımcı olacaktır.

• Kış aylarında hava fazla kuru olduğu için saçlara ekstra özen göstermek gerekmektedir. Saç diplerinize yağ ile masaj uygulayabilir ve bakım yapabilirsiniz.

IkRa
18.09.16, 12:55
En önemli konu SAÇ DÖKÜLMESİ !



Saç dökülmesi herkes için can sıkıcı bir durumdur. Bu durum erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Yanlış şampuan seçimi, hormonel hastalıklar ve çinko-demir eksikliği saç dökülmesine yol açar. Dökülmenin nedenlerinden biri de büyük psikolojik sorunlar ve özgüven eksikliği duygusudur. Çok fazla düşünüyorsanız ve stres altındaysanız bu durum saçınızın dökülmesine sebep olabilir. Saçı her gün yıkamak da saçın doğal yağını kaybettirip dökülmesine yol açar. Saçı şekillendirmek için kullanılan jöle, sprey ve köpük saç derisini tahriş ederek kepeklenmesine sebep olur ve saç derinizi kurutarak kaşıntı yapar. Kuru saç derisinde pullanma şeklinde görülen kepeklenme de zamanla saç diplerini zayıflatarak saçı döker. Saç dökülmesini önlemek için birçok yöntem uygulanır. Saçların sağlıklı şekilde gelişmesini sağlamak için bazı vitaminleri düzenli almak gerekiyor. Saç bakım ürünlerinde kullanılan H vitamini protein, karbonhidrat ve yağların işlenmesine yardımcı olarak saçların sağlıklı uzamasını sağlar. B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliği durumda saç zayıflar ve dökülür. Aynı zamanda bu iki vitamin saçta beyaz oluşumunu da yavaşlatır. C vitamini saçların daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar. D vitamini saç köklerini besler, yıpratıcı uygulamalara karşı korur. E vitamini de tıpkı C vitamini gibi sağlıklı saçlar için gerekli vitaminlerden. Doğru beslenmek ve uygun şampuanı seçmek saç dökülmesini azaltır. Şampuan seçimi sadece saçların sağlık ve bakımı ile ilgili önem taşıyormuş gibi görünse de genel olarak sağlığımızın tamamı için yaşam kalitesini artıran ya da düşüren bir etken sayılabilir.

https://36.media.tumblr.com/f404c2b1121f69a3debf0b6ec6808299/tumblr_n2wlw3P6Y51s5ye5wo1_500.jpg

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMENİN 10 YOLU.

1- Sağlıklı ve düzenli beslenin.
2- Saçı sıkan şapka ve başlıklar saç derisindeki kan dolaşımını yavaşlatır. Saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırmak için parmak uçlarınızla saç derinize masaj yapın.
3- Saçı aşırı sıcak, güneş ve rüzgardan koruyun.
4- Stresli bir hayat saç dökülmesinin başlıca nedenlerindendir. Bu yüzden zamanınız varsa kendinize vakit ayırarak stresten uzaklaşın.
5- Saçlarınıza aşırı fiziksel zorlama uygulamayın. Saçlarınızı hafifçe tarayın ve tararken saçlarınızı çekmemeye dikkat edin. Saçlarınızı örmekten ve at kuyruğu yapmaktan uzak durun. Tahta tarak kullanmayı tercih edin. Bu saçınızda oluşacak olan elektriklenmeyi de engeller.
6- Yeteri kadar uyumak saç dökülmesini önler.
7- Kırılmış olan saç uçlarını düzenli olarak kestirmek saçların daha az dökülmesini sağlar.
8- Saçlarınızı üç günde bir ve saçınıza en uygun olan şampuanı seçerek yıkayın.
9- Banyodan sonra saçınızı hemen kurutmayın. Çünkü saçlar nemliyken daha dayanıksızdır.
10- Günlük vitamin ihtiyaçlarınızı karşılayın.


http://www.kpsscafe.com.tr/images/upload/sac.jpg


Saçlarınızı kaybetmek zorunda değilsiniz.

Peki Nasıl ÖNLENİR ?

• Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden kaçınılmalıdır.
• Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.
• B grubu vitaminler (biotin ve d-pantenol) alınabilir.
• Demir ve çinko eksikliği varsa ek vitaminlerle eksiklik giderilmelidir.
• Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınılmalıdır.
• Stresten uzak durulmalıdır.
• Sigara ve alkol kullanımı alışkanlık haline getirilmemelidir.
• Saçı her gün yıkamak doğru değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır.
• Jöle kullanılmamalıdır. Jöle saçın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına neden olur. Jöle kullanılsa bile aynı gün saçı yıkamak gerekir.
• Yüksek miktarda A vitamini alınması saç dökümünü tetikler. A vitamini alımı kesilerek bu problem çözülebilir.
• Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yapmak saç dökülmesini önlemektedir.

Saç dökülmesini önleyen 7 yiyecek!
Kuruyemiş.
Sağlık için saçlar Omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Kuruyemişlerdeki Omega-3 saçları korurken çinko da dökülmesi engeller.
Zeytinyağı.
Zeytinyağı iyi bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini saçları koruyan ve kalınlaşmasını sağlayan bir antioksidandır. Ayrıca hücrelerin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Cildi nemli ve yumuşak tutar. Zeytinyağı saç köklerini nemlendirirken kırılmalara karşı da etkilidir.
Soya.
E vitamini açısından zengin bir diğer besin de soyadır. Hemoglobin üretiminde önemli yere sahip olan demir soyada bol miktarda bulunur. Hemoglobin, kanda bulunur ve oksijenin taşınmasını sağlar. Yeterli hemoglobin olmadığında kan dolaşımının düzgün işlemesi mümkün değildir. Dolaşım sistemi düzgün çalışmadığında saç derisi saçların büyümesi için yeterli desteği alamaz.
Havuç.
Gözlere olan faydasının yanı sıra havuç saçlara da iyi gelir. A vitamini sayesinde saçların sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayan sebum üretimini destekler.
Tam tahıllı besinler.
B7 vitamini ihtiva eden tam tahıllı gıdalar saçların dökülmesi ve grileşmesine karşı etkilidir.
Ispanak.
B9 vitamini parlak ve sağlıklı saçlar için gereklidir. Yeterince alındığında saçlarınızın daha sağlıklı göründüğünü fark edeceksiniz.
İstiridye.
Afrodizyak etkisiyle bilinen istiridye çinko açısından da zengindir. Çinko, etkili bir antioksidandır ve saçları korur.


Saç Dökülmesi Hakkındaki Sorulara Cevaplar;

1.) Stres Saç Döker Mi?
Stres tek başına saç döken bir etken değildir. Stresli kişide daha önceden dökülme başladıysa ve görülüyorsa stres bu kişinin saçlarının dökülmesine yardımcı olur ve daha hızlı dökülmesine neden olur.
Stres dolayısıyla dökülen saçlar bazen 1 sene bazen ise 1 güne kadar inebiliyor. Yani saçın döküleceği alanı 1 günde kaybetme şansımız var.

2.) Saçı Dökülen Kişiyle Temas Sağlamak Saç Döker Mi?
Saçı dökülen kişiye dokunmak, deymek, temas sağlamak veya ilişkide bulunmak asla saç dökmez. Saç dökülmesi kişinin kendisi ile alakalı bir durumdur ve geçici değildir.
Not: İstisnai durumlar haricinde saç hastalıklarının bazıları bulaşıcı olabilir fakat doğal olan saç dökülmesi mevzusu bulaşıcı değildir.

3.) Sarımsak Gibi Sebzeleri Saça Sürmek Saç Çıkartır Mı?
Sarımsak, marul ve benzeri tedavilerin saç çıkartması kesinlikle bilimsel değildir. Fakat bu tarz bitkilerin özellikle çinkolu besinlerin saça güç ve parlaklık verdiğini söyleyebiliriz. Saç bakımı yapılırken işe yarasa da saç dökülmesine faydalı olabileceği bilimsel açıdan kanıtlanmamıştır.

4.) Saçı ne sıklıkla taramalı ve fön çekmeliyiz ? Saç taramak saçı döker mi?
Saç sürekli tarandığı takdirde saç yüzeyinde aşınmalar olur ve yıpranır. Saç tarama işlemini sürekli yapmamanızı öneririz. Saç taramak saç dökülmesine yol açmaz.

5.) Kuru saçların ve sert saçların daha hızlı döküldüğü söyleniyor doğru mu?
Ne yazık ki yanlış bir bilgi toplumda bu tarz söylentiler olsada ne yazık ki bilimsel kısmı böyle değildir. Ama siz yinede saçlarınızı nemlendirmeye özen gösterin

6.) Sürekli şampuan değiştiriyorum saç dökülmem bu yüzden mi?
Sürekli şampuan değişimi yapmak saç dökülmesine yol açmaz fakat kalitesiz ve markası bile belli olmayan yurt dışı ve avrupadan geldiğini düşünerek kaliteli sandığımız bir çok şampuan aslında saçımıza zarar verir, içeriğinde ammonium laurel sulfate’ , ya da silikon bulunmayan şampuanlar seçmenizi tavsiye ederiz.


7.) Bilgisayar ve ve playstation saç döker mi?
Bilgisayar ve playstationu beraber yazdık siz diğer tüm teknolojik aletleri içerisine katabilirsiniz. Radyasyon yaymayan hiç bir alet, makine saç dökülmesine yol açmaz. Bu tarz uydurma bilgiler işi gücü olmayan insanların web sitelerini doldurmak amaçlı yazdığı makalelerde bulunda bile bilimsel bir sonuç ortada yoktur.

8.) Jöle saç döker mi? Jöleyle yattım saçım dökülür mü?
Jölenin saç dökmediğini bu konumuzda belirtmiştik. Ama kısa bir açıklama için tekrar yazalım.
Jöle saçları kurutup yıpratır hatta kırılmalar yapabilir. saç dökülmesi jöle kullanımıyla meydana gelmez.

9.) Arkadaşımın saçı dökülüyor onunla kafa tokuştum benimde saçım dökülür mü?
Sadece kepek bulaşır. Saç dökülmeleri nezle, grip gibi hastalıklar değildir. Saçkıran ve benzeri hastalıklar dışında saç dökülmesi bulaşıcı değildir.

10.) Kola ve asitli içecekler veya alkol saç dökülmesini hızlandırır veya saç dökülmesine direk olarak etki yapar mı?
Herhangi bir yiyecek ve içecek insan sağlığını olumsuz etkileyebileceği gibi saçlara da olumsuzluk verebilir ama kola veya alkol saç döker diyemeyiz. Bu tarz takıntılarınız varsa saç dökülmesine iyi gelecek yiyecekler başlıklı konumuzu inceleyebilirsiniz.

11.) Besin değerlerim yüksek olursa saçlarım dökülmez mi?
Saçların dökülmesini neredeyse hiç bir besin durduramaz, öncelikle bunu kabul etmemiz gerekli. Fakat besinlerdeki mineraller saç dökülmesi görülmeden önce alınırsa saç dökülmesini durdurabilir.
Unutmayın sağlıklı yiyecekler yemek tırnak ucundan saç teline kadar her yere sağlık taşır.

12.) Saçlarım dökülüyor psikoloğa gitmelimiyim ?
Saç dökülmesi psikolokların çözebileceği bir durum değildir Saç dökülmesi yaşayan birisi dermatoloğa gözükmelidir.

13.) Cinsellik veya kişinin kendini sürekli tatmin etmesi saç döker mi?
Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir. Halk arasında yanlış bilinen bir durum , uzun uzun açıklamaya gerek yok fakat mantıken ve bilimsel olarak yanlış bir düşünce.

14.) Güneşlenmek saç döker diyorlar doğru mu?
Güneşlenmek saç dökmez fakat burada farklı bir husus var. Saçlarımıza deniz suyu yani tuzlu su bulaşmış ise güneş etkeni saçı kurutur, bilimsel olarak saçların döküleceği konusunda net bir durum ortada olmamakla birlikte saçları yıpratacağını çok iyi biliyoruz.
Siz temiz kafa ve tuzdan arınmış bir saçla güneşlenirseniz saçlarınız zarar görmez aksine güneşten vitamin toplar.

15.) Küçük yaşta saçlarım dökülüyor ne yapmam gerekli ?
20 yaş altı saç dökülmelerinde vakit kaybetmeden bir doktora görünmek gerekmektedir. Genç kişilerde görülen saç dökülmesi tedaviye yatkın ve düzeltilebilir bir durum teşkil eder.