PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lityum Nedir? Ne İçin Kullanılır?


Rose
30.03.17, 18:28
1817 yılında Johan August Arfwedson tarafından keşfedilen, periyodik tabloda alkali metaller grubunda yer alan (1.Grup), kimyasal bir element olan Lityum’un sembolü Li,atam numarası ise 3’tür. Yoğunluğu en düşük olan bu metal doğada saf halde bulunmamaktadır. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metal Lityum kesilebilir. Havayla teması sonucunda gri bir renk alır. Bu reaksiyon sonucunda lityum oksit, (Li20) oluşmaktadır. Bu oksitlenme ile birlikte rengi kararır ve lekelenir.

Metali doldurma özelliğinin sonucu olarak cep telefonu ve kamera pillerinin dolumunda ve hava taşıtlarında alaşım olarak kullanılmaktadır. Lityum bileşiklerinden olan lityum karbonat, alüminyum üretiminde, ayrıca seramik endüstrisi, bipolar bozukluk ve manik depresif hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Hidrojen gazı üretiminde lityum hidrür.motor yağı ve gres üretiminde lityum hidroksit, soğutma sistemlerinde ise lityum klorür ve bromür kullanılmaktadır. İkinci büyük kullanım alanı cam endüstrisi olan lityum, cam endüstrisinde hem mineral hem de lityum karbonat olarak kullanılır.

Farmakolojik Ve Psikiyatrik Olarak Lityum:
1949 yılında Avustralyalı Pisikiyatrist John Cade, domuzlar üzerinde yaptığı bir araştırma ile lityumun sakinleştirici etkisini keşfetmiş ve hastalarda denendiğinde de lityumun önemli ölçüde sakinleştirici etkisi olduğu görülmüştür. Günümüzde Bipolar bozukluk ve depresyon tedavisinde kullanılan Lityum (Eskalith, Lithonate, Lithotabs, Cibalith-S) , sinir hücrelerine etkilerinden dolayı hastalığın manik döneminde, atakları engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Bipolar Bozukluk tedavisinde, öncelikli olarak Lithuril isimli ilaç kullanılmaktadır. hastalığın manik döneminde hastalarda aşırı hareketlilik, çok konuşma, kendini olduğundan büyük bir yere koyma, saldırganlık gibi durumlar görülmektedir. Ayrıca bu dönemdeki intihar girişimlerini engelleyebilmek için de kullanılmaktadır. Lİtyum kullanılmaya başlandıktan sonra 1-3 hafta içerisinde, ataklarda azalma görülmektedir. Şizofren hastalarda antipsikotik tedaviyle birlikte lityum kullanıldığında bulguların 5/1 oranında azaldığı gözlenmektedir. Bazı şizofren hastaların saldırganlık gösterdiği patlamalar, bu yolla azaltılabilir.

Kuaforumden
07.05.21, 18:11
nikel metal hidrit'ten sonra rechargeable pil teknolojisinde gelinen son noktadaki baz element. lithium'u ionlastirabilen teknoloji lithium ionium pilleri uretmistir. cep telefonu saticilari bunu kisaca "lityon" diye telaffuz ederler.