Sohbet Forum - Türkçe Forumlar ve Eğlence Forum Siteleri

SB Yönetim İletişim Sohbet Radyo Anasayfa

Geri git   Sohbet Forum - Türkçe Forumlar ve Eğlence Forum Siteleri > >

Rastgele Günün Sözü:
Sohbet SB Mobil Uygulama



Kullanıcı Etiket Listesi


 
 
Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09.03.17   #1
Kullanıcı Profili
SteLLa
Avatar Yok
Icon21 Yetişkinlerde dikkat dağınıklığı

Yetişkinlerde dikkat dağınıklığı


Yetişkinlerde dikkat dağınıklığının olumsuz etkileri çeşitli mental egzersizler ve günlük planlamalar ile minimuma indirilebiliyor. Aynı yöntemler çocuklar için de oldukça etkilidir ancak çocuklar kendi başlarına bu tür önlemler alabilecek bilinçte olmayabilir. Ebeveynlerin çocuklara dikkat dağınıklığı ile yaşamayı öğretecek yönlendirmeler (birazdan bahsedeceğiz) yapabiliyor olması gerekir. Bu makalede,

Dikkat dağınıklığı nedir?
Dikkat dağınıklığı neden olur?
Dikkat dağınıklığı belirtileri
Dikkat dağınıklığı ilaçları
Dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı?
İlaçsız dikkat dağınıklığı tedavisi ve destekleyici uygulamalar
Dikkat artırma yöntemleri (Dikkati geliştiren yöntemler)
hakkında kolayca anlayabileceğiniz, bilimsel ve faydalı bilgilere yer verdik. Öncelikle problemi iyi tanıyalım:

DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDİR?
Fiilen veya zihnen bir işle meşgul olurken dikkati toparlayıp işe tam konsantre olamama durumuna dikkat dağınıklığı denir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?
Belirtlileri çok küçük yaştan itibaren gözlemlenen tanımlanmış bir bozukluktur. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ile birlikte görülebilir. Bu duruma DEHB; Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu denir.

Bu iki farklı tanımdan şu sonucu çıkarabiliriz: Dikkat dağınıklığı problemi olan bir kişi aynı dikkat testine, günün farklı saatlerinde girmiş olsa çok farklı sonuçlar alabilir. Örneğin, dikkat dağınıklığı olan kişi uykusunu almış, kahvaltısını yapmış, güzel bir pazar sabahında zihni açıkken dikkat testinden çok iyi sonuçlar alabilir. Dikkat eksikliği olan kişi ise günün hangi saatinde olursa olsun dikkat testi sonuçları değişmez (Genellikle ve ortalama).

DİKKAT EKSİKLİĞİ İLE DİKKAT DAĞINIKLIĞI ARASINDAKİ FARKLAR
DİKKAT EKSİKLİĞİNDE DİKKAT DAĞINIKLIĞINDA
Uzun süreli unutkanlık gözlemlenebilir Kısa süreli hafıza bozukluğu gözlemlenebilir
Meşgul olunan işte ve o işle bağlantılı olmayan diğer günlük faaliyetlerde sık sık sakarlık gözlemlenebilir Anlık yapılan işte hata gözlemlenebilir ancak genel sakarlık durumu dikkat eksikliği kadar fazla gözlemlenmez
Hiperaktivite ile birlikte görülme oranı yüksektir İçine kapanık, az hareketli kişilerde de sıklıkla görülebilir
Çok küçük yaştan itibaren gözlemlenir, tedavi süreci daha uzundur ve ciddi anlamda hayatı etkiler. Anlık değil, sürekli kişiyi takip eden bir bozukluktur Anlık duygulara göre açığa çıkabilir. Uykusuzluk, stres gibi faktörlerle birlikte görülme olasılığı yüksektir. Zinde başlanan bir günde hiçbir olumsuz etkisi gözlemlenmeyebilir.
DİKKAT DAĞINIKLIĞI BELİRTİLERİ
Dikkat dağınıklığı her konuda değil; bazı konularda dikkati toparlayamama şeklinde görülür. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri ile yetişkinlerde dikkat dağınıklığı belirtileri birbirine yakın fakat sorumluluklar gereği biraz farklılık gösterir.

Çocuklarda, bazı derslerde çok iyi konsantre olunurken, bazı derslere dikkatini verememe şeklinde gözlemlenebilir. Çocukların dikkat dağınıklığı problemi yaşadığı dersler genellikle sevmedikleri derslerdir.
Yetişkinlerde ise bazı işlere odaklanamama, verimli çalışamama şeklinde gözlemlenebilir. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde dikkat dağınıklığı yapılan işe olan isteksizlikten kaynaklanabilir.
İlk kez görüşülen bir insanın ismini hafızada tutamama; günler sonra tekrar görüşüldüğünde karşı tarafın simasını ayırt edememe gibi durumlar görülebilir.
Önemsiz dış uyaranlara karşı çok duyarlı olunması yine dikkat dağınıklığı belirtileri arasında yer alabilir. Örnek: Bir işle meşgul olurken sokaktan gelen araba gürültüsü, çocuk sesleri vb sesler ile işten kopma ve sesin geldiği yöne odaklanma.
Okuma veya dinleme esnasında konsantre olamayıp tam anlayamamak, tekrar okumak veya dinlemek zorunda kalmak
Sınavlarda basit hatalar yapmak ve bunlara benzer durumlar dikkat dağınıklığı belirtileri arasındadır.
Dikkat dağınıklığı için problemin boyutuna göre çeşitli önemler almak mümkün. Konsantrasyon yeteneğinizi geliştirmek, dikkat sürenizi artırmak ve dikkat dağınıklığına iyi gelen egzersizler çözmek için MentalUP Dikkat Oyunları'nı incelemenizde fayda var. MentalUP, çocuklar için uzman pedagoglar eşliğinde geliştirilmiş, TÜBİTAK destekli bir uygulamadır ancak yetişkinler de dikkat dağınıklığına iyi geldiği için kullanmaktadır. MentalUP'a çocuklar üzerindeki olumlu etkileri gözlemlenerek R.S.D tarafından pedagojik ürün sertifikası verilmiştir.

MentalUP'a hemen üye olup, ÜCRETSİZ DENEYİN!
Dikkat Dağınıklığı Neden Olur?
Dikkatimizi dağıtan unsurlar 3 ana başlık altında özetlenebilir.

Çevresel faktörler: Ortam ışığı, ses, hava vb.
Fiziksel faktörler: 5 duyu organımızdan herhangi birinde –özellikle görme ve işitme- eksiklik/problem olması.
Kişisel faktörler: Dikkat toplamayı öğrenememe (Bilimsel ve eğlenceli dikkat egzersizleri ile bu problemin büyük oranda üstesinden gelmek mümkün. Oyun şeklinde tasarlanan MentalUP beyin egzersizlerini ÜCRETSİZ deneyin)
Dikkat Dağınıklığı İçin Ne Yapılmalı?
Her dikkat dağınıklığı şikayeti için ilaç kullanımı gerekmez. İlaçlı dikkat dağınıklığı tedavisi için karar vermeden önce problemin düzeyine bakılır. Aşağıdaki maddelerde hem ilaçlı, hem de ilaçsız dikkat dağınıklığı tedavisi süreçlerini paylaştık. Bununla birlikte dikkat dağınıklığına iyi gelecek uygulama ve davranışları da 1. 2. 3. maddelerde inceleyebilirsiniz.

Motivasyon(Yetişkinlerde genellikle maddi karşılığı olur. Çocuklarda ise başarmanın sonuçları anlatılır ve her defasında takdir edilir). Dikkat dağınıklığı olan kişilerin ilgisiz kaldıkları alanla ilgili motive edilmeleri büyük oranda dikkat dağınıklıklarını azaltacaktır
Yazılım destekli uygulamalar Tıpkı MentalUP Dikkat Oyunu gibi, dikkat dağınıklığına iyi gelen akıllı teknolojilerden destek alınabilir.
Düzenli uyku, dengeli beslenme ve spor yapmak.(Eksikliğinde dikkat dağınıklığı belirtilerinin arttığını gözemlemeniz olasıdır)
Psikolog rehberliğinde terapi vb süreçlere dahil olmak(ilaçsız dikkat dağınıklığı tedavisi)
Uzman hekim kontrolünde dikkat dağınıklığı ilaçları kullanmak.
NOT: Dikkat dağınıklığı için ilaç kullanımı mecbur kalınmadıkça tavsiye edilmez çünkü ilacın kesilmesi durumunda yoksunluk sendromu yaşanmasından endişe edilir. Türkiye’de sıklıkla reçete edilen dikkat dağınıklığı ilacı Concerta’dır. Reçete edilme oranı yüksek bir diğer dikkat dağınıklığı ilacı ise Ritalin‘dir. Yine benzer etkilere sahip dikkat dağınıklığı ilaç isimleri: Adderal, Klonidin, Pemolin, Karbamazepin.

Dikkat dağınıklığı tedavisi için ister ilaçlı tedavi sürecine destek olması amacıyla, isterseniz ilaçsız dikkat dağınıklığı tedavisi için MentalUP Beyin Egzersizleri’ni kullanabilirsiniz.



İşlemler


SteLLa isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
 


Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz


Şu Anki Saat: 14:53

SohbetForum.ORG, en iyi Google Chrome ile dolaşılır.



SohbetForum.ORG Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
bir SohbetBurada markasidir. Sohbet Designed by core
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.37 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
Kuruluş: SohbetForum.ORG © 2010-2030
mobil sohbet sohbet mobil sohbet sohbet

İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan SohbetForum.ORG Forum, Haber ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. SohbetForum.ORG sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde SohbetForum.ORG yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.